Search

Калибрација на тахографи

Тахографот е мерен уред чија основна функција е да ја бележи брзината на возилото и поминатиот пат но и времето поминато во возење на членовите на посадата на возилото и времето на одмор. Исто така тахографот го бележи времето кое возилото го поминува во движење но и времето на кога возилото не е во движење.

Тахографот е задолжителен за возила чија маса поминува 3,5 тони но и за возила за превоз на патници со повеќе од 9 седишта.

          Без разлика дали тахографот е аналоген или дигитален подлежи на инспекција односно калибрација на секои 2  години.

          Потребни документи за отпочнување на постапка за инспекција-калибрација:

  • Сообраќајна дозвола од возилото;
  • Барање за инспекција на тахограф (се пополнува со Станицата за технички преглед)

Бесплатни услуги

Со извршен технички преглед на ПАТНИЧКО МОТОРНО ВОЗИЛО  корисниците на услуга ги добиваат следните бесплатни услуги:

  • Превентивен технички преглед во текот на регистрационата година (Важи за сите категории на возила);
  • Бесплатен шлеп до 40 км за дефектно или оштетено возило во сообраќајна незгода од цела територија на Р.Македонија за услуга користена од АМСМ;
  • Бесплатно балансирање на 2 гуми;
  • Бесплатна замена и балансирање на гуми купени од автосервисот на АМД Гевгелија;
  • Бесплатна замена на филтер и масло за мотор, за филтер и масло купени од автосервисот на АМД Гевгелија;
  • 20% попуст на работна рака за услуги користени во автосервисот на АМД Гевгелија;
  • Бесплатна проверка на антифриз и глицерин;

Услугите може да ги користите во зависност од Вашите потреби. Со користење на бесплатните услуги на годишно ниово може да заштедите до 4.000,00 денари;