Ламинирано ветробранско стакло

Предното ветробранско стакло е направено за ги заштити возачот и патниците од надворешните елементи како и за да се подобри  аеродинамиката на возилото. Со новите технилогии на производство, предните ветробрански стакла се прават од ламинирано сигуроносно стакло, кое е составено од две посебно обликувани стакла споени со заштитна PVB (PolyVinylButyral) фолија која ги задржува залепени […]

EBA (Emergency brake assist)

Сообраќајот како систем по својот состав е хетероген, составен од најразлични видиви возила, возачи, патишта и временски услови во кои се одвива

EBD (Electronic brakeforce distribution)

Безбедното возење е главен фокус на производителите на возила веќе подолго време. Тие вложија милиони во развивањето на безбедносни технологии. Едно од неодамнешните подобрувања на безбедносен план е токму EBD.

ABS (Anti-lock braking system)

ABS (Anti-lock braking system) е електронско-хидрауличен механизам, кој со спречување на блокирање на тркалата го скратува запирниот пат и овозможува промена на правец на возење при нагло кочење .

ESP (Electronical stability program )

Ве води на сигурна страна во сите критични ситуации, на тој начин што автоматски сопира поединечни тркала и така го води возилото кон вистинската коловозна лента. На тој начин можете уште подобро да го контролирате своето возило при маневри на избегнување и да не отстапувате од правилниот пат. Програмата за стабилност ESP ги надополнува постоечките […]

Систем за предупредување за напуштање на лента

 (Lane Keep Assist System)  Голема е веројатноста дека за неколку десетлетија сообраќајните незгоди ќе станат минато. Стручните тимови на производителите на возила со забрзано темпо работат на усовршување на безбедносните системи и имплементација на еколошки агрегати во возилата кои ја зголемуваат безбедноста и ги намалуваат штетните влијанија на сообраќајот врз животната средина. Непрописната промената на […]

Адаптивни светла (Adaptive headlights)

Според некои истражувања речиси половината од сообраќајните незгоди се случуваат ноќе иако само 25% од вкупните патувања се одвиваат во ноќни услови.

BLIS – Blind Spot Information System

Инспирирани од изнаоѓање решение во врска со решавањето на проблемите со „мртвите“ агли, инженерите во автомобилската индустрија развија технологија и систем кој детектира предмети и возила кои се наоѓаат во таквата непрегледна зона за возачот.